понеділок, 18 листопада 2013 р.

Якби ми вчились так, як треба...

         Ми, група учнів 6-го класу,  отримали завдання створити інформаційний блог про роль читання в житті людини. Для цього ми вирішили дослідити, у чому важливість читання для людини, що буває з тими, хто не товаришує з книгою.
Спершу ми звернулися до результатів ЗНО з української мови та літератури:    тестування виконувало 437 тисяч осіб - усі вступники до вищих навчальних закладів. “Круглими” відмінниками з цих двох дисциплін виявилися 206 осіб. (0,05% всіх учасників тестування). Та значно більше повних неуків, які не зможуть цього року вступити до жодного ВНЗ:37 тисяч 292 (9%) випускників набрали, менш як 124 бали.
    Додамо: “Безграмотність властива не тільки учням, а й студентам, випускникам університетів, академій, інститутів, навіть педагогічних...”
    Не так давно у Франковому університеті викладач розмовляв зі студентом. Мова юнака була засмічена русизмами. Викладач спересердя вигукнув: “ У якого Собакевича ви вчилися мови!» (Собакевич – неотесаний поміщик із роману Гоголя “Мертві душі”). Нещодавно  в податковій інспекції одна з працівниць ходила по відділах і не могла домогтися відповіді від своїх колег, як правильно писати – “документу” чи “документа”? Чи не простіше мати завжди під рукою словник української мови або довідник, де про все написано?
Але головне, на нашу думку, у розумінні і відчутті мови - художня література.
Тож розгорніть книжку й почніть читати...




Немає коментарів:

Дописати коментар